Stängseltrådar - Material & För/nackdelar

Stängseltråd - Eltråd - Elrep - Elband
Trådvalet görs med tanke på om stängslet ska vara lätt flyttbart eller permanent uppsatt och vilka djurslag som ska stängslas in eller hållas utanför stängslet. Alla trådar har olika för och nackdelar, det gäller att välja den tråd som passar in för just det stängsel som ska sättas upp.

Rostfri tråd
Används till oftast permanenta stängsel, går att använda vid tillfälliga/flyttbara stängsel eftersom den är väldigt mjuk att arbeta med. Rostfritt stål är normalt extremt hårt och går knappt att böja, vi har låtit specialbehandla vår rostfria tråd så att den är väldigt smidig att arbeta med. Den rostfria trådens fördelar är att den är väldigt stark och seg. Den är tillverkad av 18/8 stål. Bör monteras tillsammans med LG-Fjädern som håller tråden lagom sträckt och skyddar stängslet vid påspringningar. Trådens nackdelar är att den syns lite dåligt då den är bara 1,4 mm i diameter.

Aluminium tråd
Används till oftast permanenta stängsel, går att använda vid tillfälliga/flyttbara stängsel eftersom den är väldigt mjuk att arbeta med. Aluminiumtråd har en extremt hög ledningsförmåga. Trådens nackdelar är sämre mekanisk hållbarhet om man jämför mot en rostfri tråd eller järntråd. Bör monteras tillsammans med LG-Fjädern som håller tråden lagom sträckt och skyddar stängslet vid påspringningar.

Galvad järntråd
Används till oftast permanenta stängsel, går att använda vid tillfälliga/flyttbara stängsel eftersom den är ganska mjuk att arbeta med. Det finns väldigt många olika kvaliteter på galvad järntråd på marknaden. Det finns mycket billiga järntrådar på marknaden men dessa rekommenderar vi inte då rostskyddet på dessa trådar är väldigt dåligt Vi rekommenderar en järntråd med benämning Crapal 2 som har 2 gånger så lång livslängd jämfört med en starkförzinkad tråd. Bör monteras tillsammans med LG-Fjädern som håller tråden lagom sträckt och skyddar stängslet vid påspringningar.

High Tensile Tråd
Används endast till permanenta stängsel. High Tensile tråden är en försträckt tråd med mycket hög draghållfasthet och lång livslängd. Det finns väldigt många olika kvaliteter på High Tensile tråd på marknaden. Vi rekommenderar en High Tenslie tråd med en brottstyrka på 1100-1300 N/mm2. High Tensile trådens nackdelar är att den är jobbig att arbeta med då det är en väldigt hård tråd. Kräver en helt annan stängslingsteknik, se mer information om HT-stängsling.

Eltråd/Polytråd
Bör endast användas för tillfälliga/flyttbara stängsel eftersom livslängden är begränsad. Det finns många olika kvaliteter av polytrådar. En väldigt viktig sak att tänka på när man ska välja polytråd är att titta på trådens resistans (ledningsförmåga). Ju lägre resistans tråden har ju bättre ledningsegenskaper har tråden. Har tråden en resistans på över 4Ω/m rekommenderar vi inte den på grund av att man får väldigt stort spänningsfall i tråden. Eltrådens nackdel är att eltrådarna är ganska tunna kan de brista ganska lätt.

Elrep
Kan användas både till permanenta och tillfälliga stängsel, tänk på att livslängden är begränsad. Elrepens fördelar är att de syns extremt bra. Används ofta som övertråd där stängslet går utmed skogar för att älgar/rådjur ska se stängslet. Det finns många olika kvaliteter av elrep. En väldigt viktig sak att tänka på när man ska välja elrep är att titta på trådens resistans (ledningsförmåga). Ju lägre resistans tråden har ju bättre ledningsegenskaper har tråden. Har tråden en resistans på över 4Ω/m rekommenderar vi inte den på grund av att man får väldigt stort spänningsfall i tråden. 

Elband
Kan användas både till permanenta och tillfälliga stängsel, tänk på att livslängden är begränsad.Syns extremt bra. Används ofta som övertråd där stängslet går utmed skogar för att älgar/rådjur ska se stängslet. Det finns många olika kvaliteter av elband. En väldigt viktig sak att tänka på när man ska välja elband är att titta på trådens resistans (ledningsförmåga). Ju lägre resistans tråden har ju bättre ledningsegenskaper har tråden. Har tråden en resistans på över 4Ω/m rekommenderar vi inte den på grund av att man får väldigt stort spänningsfall i tråden. Elbandens nackdel är att eltrådarna är ganska tunna kan de brista ganska lätt.

Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

0 Kommentarer

logga in för att lämna en kommentar.