Inställning och montering av fårsaxskär

Klippning och saxvård

Klipp aldrig smutsiga eller våta djur.
Var noga med att saxskären alltid ligger plant mot huden.
Räta ut hudveck med handen bakom saxen, då får du inga klippskador.
Vi rekommenderar att du doppar saxskären i LG-olja med några minuters intervall med motorn igång.
Använd en plastburk att ha oljan i, ej metallburk då du kan förstöra skären om du råkar köra in
skären i burkens kant. Enbart vatten förstör skären och orsakar onödig förslitning av saxen.
Spänn inte saxskären för hårt, de blir då varma och slöa väldigt fort.
Det frestar även saxen onödigt mycket. Om du ställer trycket på saxskären för löst klipper dom inte,
utan de bara tuggar. Det blir obehagligt för både klipparen och fåret, dessutom fastnar det ull under överskäret. Det kan vara besvärligt att klippa fåren under senvintern och våren pga mycket vax och ullfett.

Montering av skären

Att skären monteras korrekt väldigt viktigt. Tänk på att:

• Avståndet är 1-2 mm mellan överskärets framkant och underskärets slipkant.
  • Överskäret får absolut inte sticka utanför underskärets slityta.
  • Överskäret går lika långt ut på båda sidorna.
  • Underskäret sitter rakt.

Inställning av trycket på saxskären

Ställ skären ganska så löst med hjälp av spännmuttern. De ska glappa lite i sidled med EJ i höjdled.
Testa att klippa med saxen i ullen. Saxen kommer nu troligtvis att tugga lite. Spänn åt spännmuttern
försiktigt med små hack i taget medan du testar att klippa. När du känner att saxen klipper utan problem
ska du inte spänna skären hårdare. Skären ska inte bli mer än handvarma när du klipper.
Testa genom att lägga skären mot ovansidan av handen, du ska inte bränna dig,
gör du det spänner du skären för hårt.

#Fårsax #Fårsaxskär #Skär #Fårskär

Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

0 Kommentarer

Artikeln är stängd för kommentarer.
Powered by Zendesk